Blog
Guinness stew1
11

okt13

Guinness stew
image_pdfimage_print

Op dagen als vandaag, wanneer het lijkt dat het nooit meer gaat stoppen met regenen, is er toch niets lekkerder dan een goede stoofpot. In Irish pubs zie je vaak op de menukaart stoofpotjes met Guinness. Aangezien ik dit altijd heerlijk vind, wilde ik het nu zelf eens proberen. Daarom hier voor jullie een lekkere Guinness stew met bladerdeeg deksel.

Deze stoofpot is naar het recept van Jamie Oliver. Ik heb er zelf nog wat champignons aan toegevoegd en ik heb de stew op het eind nog in de oven afgemaakt met een bladerdeegdeksel. Als je de deksel openbreekt komt de heerlijke geur naar boven en het is natuurlijk heerlijk om het bladerdeeg in de saus te dippen.
Het recept is voldoende voor 4 niet té grote eters, maar als je er bijvoorbeeld nog wat aardappelpuree bij serveert is het ruim voldoende.

Ingrediënten

  • 500 g runderriblappen
  • 500 ml Guinness bier
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote winterpeen
  • 2 uien
  • 250 gr champignons
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 flinke tl bloem
  • 3 laurierblaadjes
  • Zout en peper
  • 5-6 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei

Bereiding

Snijd de bleekselderij in plakjes, snipper de uien en snijd de wortel in halve plakjes. Verwarm wat olie in een stoofpan en voeg alle groenten met de laurierblaadjes toe. Bak het geheel 10 minuten op middelhoog vuur.

Snijd ondertussen de riblappen in blokjes van 2 cm. Voeg het vlees toe samen met de bloem. Roer dit een minuut door de groenten en voeg vervolgens het bier en de tomatenblokjes toe. Voeg wat peper en zout toe en roer goed door.
Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en laat 2,5 tot 3 uur stoven op laag vuur. Snijd de champignons in plakjes en bak ze in aan apart pannetje met een beetje olie, peper en zout. Verwijder de laurierblaadjes en voeg de champignons toe.

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat 5-6 plakjes bladerdeeg ontdooien (afhankelijk van de grootte van de ovenschaal) en leg ze op elkaar. Rol ze uit tot 1 grote lap, die de ovenschaal kan afdekken. Doe de stoofpot in de ovenschaal en dek het af met het bladerdeeg. Druk de randen goed op de ovenschaal. Klop een ei los en bestrijk het bladerdeeg hiermee. Maak als laatst nog een paar sneetjes in het bladerdeeg, zodat de stoom er uit kan.

Zet de ovenschaal voor 25 minuten in de oven, of totdat de korst mooi goudbruin is.

Bron: Jamieoliver.com

imagrs

No comments so far!

Leave a Comment

Current month ye@r day *