Blog
Vijgentaartje
30

sep13

Vijgentaartjes met kaneelroom
image_pdfimage_print

Eigenlijk heb ik dit jaar pas voor het eerst verse vijgen gegeten. Iedere keer als ik de afgelopen weken over de markt liep zag ik dozen met vijgen liggen. Aangezien ik ze nog niet eerder had gegeten, was ik erg nieuwsgierig en heb ik uiteindelijk een zakje gehaald. De eerste heb ik zo op gegeten en ik was aangenaam verrast; naast dat ze er prachtig uitzien waren ze erg lekker en zoet! Vriendlief had ze ook nog nooit gegeten en was nogal sceptisch. Daarom bedacht ik dit lekkere taartje om ook hem de vijgen te laten proeven. En ja, ook hij vond deze taartjes erg geslaagd!

Verse vijgen kun je met schil en al opeten. Iets minder verse vijgen zijn beter om even te schillen. Je haalt de schil gemakkelijk van het vruchtvlees af. De taartjes heb ik rond gemaakt, maar je kunt de plakjes bladerdeeg natuurlijk ook vierkant laten. De honingcaramel is gebaseerd op een recept dat ik ooit eens zag op smulweb.

Het is nog even de tijd voor de vijgen, dus pak nu je kans en maak dit lekkere taartje!

Ingrediënten voor 2 personen

 • 2 vijgen
 • 2 plakjes bladerdeeg
 • 2 el roomboter
 • 2 el honing
 • 1 el bruine basterdsuiker
 • 100 ml slagroom
 • 1 tl kaneel
 • 2 tl suiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de bladerdeeg plakjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en snijd de hoekjes eraf, zodat er ronde plakjes ontstaan. Prik wat gaatjes in het midden en bak de rondjes 10 minuten voor in de voorverwarmde oven.

Snijd ondertussen de vijgen in partjes. Klop de slagroom lobbig met 1 tl kaneel. Haal de bladerdeegrondjes uit de oven en maak het midden iets platter als het toch de veel gerezen is. Beleg ieder rondje met de partjes van 1 vijg. Laat de randen vrij en strooi per taartje ongeveer 1 tl suiker over de randen. Zet nu weer voor 10 minuten op 200°C in de oven.

Maak nu de honingcaramel. Smelt de roomboter in een pannetje en doe er vervolgens de honing en de basterdsuiker bij. Laat dit even een paar minuten koken tot het stroperig is en wat donkerder van kleur. Laat het niet te donker worden, want dan verbrand het.

Haal de taartjes uit de oven en giet er een paar lepels van de honingcaramel overheen. Leg op een bordje en serveer met de kaneelroom.

imagrs

5 Comments

Hein

oktober 1 2013 Beantwoorden

Lekker!

Carmen

oktober 5 2013 Beantwoorden

Mijn vader en ik zijn dit nu aan het maken, ben benieuwd! :D

  Lindsay

  oktober 5 2013 Beantwoorden

  Leuk:D! Laat het me weten, ben echt benieuwd of jullie het lekker vinden!

Carmen

oktober 5 2013 Beantwoorden

Was heeeeerlijk! Ik heb de slagroom vervangen door mascarpone, smaakte goed! Had de karamel alleen iets te lang laten doorkoken, waardoor hij te toffee-achtig qua structuur was, maar de smaak was super!
Mijn vader en moeder vonden het ook erg lekker :) helemaal goedgekeurd.

  Lindsay

  oktober 5 2013 Beantwoorden

  Lief, dank je wel! Dat lijkt me ook lekker ja met mascarpone. Ben blij dat jullie het lekker vonden:)

Leave a Comment

Current month ye@r day *