Blog
Kaaskroketjes met ham en champignons
17

sep13

Kaaskroketjes met ham en champignons
image_pdfimage_print

Wie houdt er nu niet van een heerlijke kroket of bitterbal. Met deze vulling kan je er zeker niet meer vanaf blijven. Het leek mij erg lekker om aan een kaaskroket nog extra ham en champignons toe te voegen en het was zeker geslaagd!

Naast dat het lekker is, is het ook ontzettend leuk om (samen) te maken. Het is even een kliederwerk, maar dan heb je ook wat! Met dit recept maak je ongeveer 20 kleine kroketten. Je kunt natuurlijk ook grotere kroketten maken. Wees niet bang dat je te veel hebt, want ze zijn prima in te vriezen. Dan heb je later ook nog eens wat lekkers.

De ragout zelf is ook erg lekker om bijvoorbeeld in een pasteibakje te doen. Mijn paneermeel was op, dus hebben wij het laatste beetje de dag erna gegeten in een pasteitje. Maak er ook zeker de honingmosterdsaus bij; dit past super goed bij de smaak van de kroketten.

Ingrediënten

 • 100 gr boter
 • 100 gr bloem
 • 600 ml kippenbouillon
 • 1 sjalot
 • 150 gr geraspte kaas
 • 150 gr gekookte ham
 • 200 gr champignons
 • Nootmuskaat
 • Paar takjes peterselie
 • Peper en zout
 • Bloem
 • 2 eieren
 • Paneermeel
 • Voor de saus:
 • 2 el mayonaise
 • 1 el mosterd
 • 1 el honing
 • 1 tl water

Bereiding

Snipper de sjalot en hak de peterselie fijn. Snijd de champignons en de hamblokjes in kleine stukjes. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de champignons hierin gaar.

Smelt de boter in een andere pan en fruit hierin zachtjes de sjalot een paar minuten. Voeg als de sjalot zacht is de bloem toe aan de boter en roer gelijk goed door. Blijf dit onder regelmatig roeren een paar minuten verwarmen. De bloem moet op deze manier garen. Voeg hierna langzaam de bouillon toe aan de roux. Blijf goed roeren om een gladde saus te krijgen.

Als alle bouillon is toegevoegd en een mooie gladde saus is ontstaan, kan de kaas worden toegevoegd. De kaas zal smelten in de warme ragout. Voeg hierna ook de hamblokjes, peterselie en de champignons toe. Breng de ragout op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Giet het op een plat bord om af te koelen. Zet het eventueel een paar uur of een dag in de koelkast.

Maak een honingmosterdsaus voor bij de kroketjes door alle ingrediënten door elkaar te mengen en eventueel nog wat peper toe te voegen.

Vorm nu de kroketjes van de opgesteven ragout. Maak naar wens kleine of grote kroketten. Strooi bloem en paneermeel op twee borden en klop 2 eieren los in een schaal. Haal de kroketjes eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het paneermeel. Als de paneerlaag niet dik genoeg is kun je ze na het paneren nog eens door het ei en het paneermeel halen.

Verwarm een frituurpan of een pan met neutrale olie tot 180°C en frituur de kroketjes in ongeveer 5 minuten gaar. Serveer met de honing mosterd saus.

imagrs

No comments so far!

Leave a Comment

Current month ye@r day *