Blog
Eton mess1
13

sep13

Eton mess
image_pdfimage_print

Eton mess is een traditioneel Engels dessert dat oorspronkelijk bestaat uit aardbeien, room en meringue. Ik heb het toetje nog iets uitgebreid en er nog meer lekkere dingen aan toegevoegd, zoals vanille, mascarpone en witte chocolade.

Het is niet bekend waar de naam precies vandaan komt, maar ‘mess’ zou kunnen slaan op een mengsel van verschillende bij elkaar gegooide ingrediënten. Het zou er inderdaad een beetje uit kunnen zien als een zooitje, maar op de schaal vond ik het er eigenlijk prachtig uitzien met alle kleurtjes.

Het was de eerste keer dat ik het maakte en het was echt heerlijk! Mijn gasten waren erg enthousiast en de schaal was aan het eind helemaal leeg. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan zullen vinden, dus duik snel de keuken in en probeer het uit!

Ingrediënten voor 4 personen

 • 250 gr mascarpone
 • 200 ml slagroom
 • Vanillestokje
 • 70-80 gr witte basterdsuiker
 • Bakje aardbeien
 • Bakje bramen
 • 2 el poedersuiker
 • 50 gr witte chocolade
 • Voor de meringue:
 • 2 eiwitten
 • 125 gr witte basterdsuiker
 • Evt. levensmiddelenkleurstof

Bereiding

Begin met het maken van de meringues. Verwarm de oven voor op 110°C. Doe de 2 eiwitten in een vetvrije kom en klop ze luchtig. Voeg langzaam tijdens het kloppen de basterdsuiker toe aan de eiwitten. Klop door tot de eiwitten mooi luchtig zijn en glanzende pieken vormen. Voeg eventueel wat kleurstof toe voor leuke gekleurde meringues. Doe het eiwit in een spuitzak en spuit hoopjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet ze in de oven en laat ze in 1 uur gaar worden. Laat afkoelen in de oven.

Klop de slagroom en roer de mascarpone los. Schraap het merg uit de vanille en voeg het toe aan de mascarpone samen met de basterdsuiker. Meng de slagroom en mascarpone door elkaar tot het een glad mengsel is.

Pureer de helft van de aardbeien met de poedersuiker en snijd de andere helft in stukken. Hak de witte chocolade fijn en maak de bramen schoon.

Verkruimel een deel van de meringues en meng het door het mascarponemengsel. Voeg de helft van de aardbeienpuree toe en meng dit licht door het mengsel om een gemarmerd effect te krijgen.

Verdeel het mascarponemengsel over een schaal en giet er de aardbeiensaus over of omheen. Verdeel de aardbeien en bramen erover en ook de gehakte chocolade. Maak het geheel af met de rest van de meringue.

imagrs

No comments so far!

Leave a Comment

Current month ye@r day *