Blog
Arancini_GF2
09

sep13

Arancini: risottoballetjes met mozzarella
image_pdfimage_print

Deze keer heb ik voor jullie een heerlijk borrelhapje, of bijgerecht. Arancini zijn Italiaanse risottoballetjes die oorspronkelijk van Sicilië komen. De arancini worden vaak gevuld met een vleessaus, tomatensaus of mozzarella. In dit recept heb ik de balletjes gevuld met mozzarella. Als je ze opent komt er de heerlijke lopende gesmolten mozzarella uit.

Voor de risotto kun je eigenlijke elke risotto gebruiken, maar het is wel handig als er niet al te grote stukken in zitten. Maak het bijvoorbeeld eens met een paddenstoelenrisotto. Tegenwoordig kun je mini mozzarella kopen. Er zitten dan meerdere kleine mozzarellaballetjes in één zakjes. Dit werkt ontzettend handig voor dit recept, maar kun je ze niet vinden, neem dan gewoon een bol mozzarella die je in stukjes snijdt.

Dit recept is voor ongeveer 18 arancini. Dit is wel redelijk veel, maar ze zijn heel goed in te vriezen. Doe ze in een diepvrieszakje en je hebt binnenkort nog eens lekkere balletjes.

Probeer deze arancini eens uit voor een lekkere variatie op de risotto. Ze zijn echt onweerstaanbaar!

Ingrediënten

 • 200 g risottorijst
 • Bouillon
 • 100 ml witte wijn
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 el boter
 • 50 gr Parmezaanse kaas
 • 2 tl Italiaanse kruiden
 • Peper en zout
 • Mozzarella (1 bol of mini’s)
 • 2 eieren
 • Bloem
 • Paneermeel

Bereiding

Begin met het maken van de risotto. Zet een pan met warme bouillon klaar. Één liter is voldoende. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een beetje olie in de pan en fruit de ui en knoflook een paar minuten. Voeg de risottorijst toe en bak dit nog een minuut mee. Blus af met een scheut witte wijn en laat zachtjes even koken. Voeg nu ook de Italiaanse kruiden toe. Blijf ondertussen regelmatig roeren. Voeg als het bijna volledig is opgenomen een soeplepel bouillon toe aan de risotto. Laat onder heel regelmatig roeren de rijst de bouillon opnemen. Als het vocht bijna opgenomen is voeg je weer wat bouillon toe. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Roer als de rijst gaar is de koude boter en de Parmezaanse kaas door de risotto. Laat het afkoelen in een platte schaal. Zet het eventueel een paar uur in de koelkast om op te stijven.

Klop de eieren los en doe de bloem en het paneermeel op twee borden. Haal de risotto uit de koelkast en vorm er balletjes van ter grootte van een golfbal. Druk er een stukje mozzarella of een mozzarella mini in. Haal de balletjes eerst door de bloem, vervolgens door het ei en als laatst door het paneermeel. Herhaal dit met alle balletjes.

Frituur de arancini op 180°C voor ongeveer 5 minuten.

Dit artikel verscheen ook op giftavenue.nl

imagrs

1 Comments

Lies

maart 25 2014 Beantwoorden

OOH! Ben gek op risotto en dit lijkt me een heerlijke variatie. Bedankt voor je recept, ga het zeer binnenkort proberen.

Leave a Comment

Current month ye@r day *