Blog
Hongaarse champignonsoep_uitgelicht
26

aug13

Foodblogswap: Hongaarse champignonsoep
image_pdfimage_print

Deze maand deed ik voor het eerst mee aan de Foodblogswap! Een tijd terug is dit leuke idee ontstaan in de foodbloggers groep op facebook en deze maand deed ook ik mee. Voor de Foodblogswap krijgt iedereen die mee wil doen een andere blog aangewezen om die maand iets van te koken. Echt ontzettend leuk!

Ik mocht deze maand koken van Aranka’s Kookblog. Aranka heeft een nierziekte, waardoor haar aangeraden wordt om zo weinig mogelijk zout te eten. Natuurlijk is dit belangrijk voor haar gezondheid, maar ze wilde ook graag blijven genieten van heerlijk eten. Vandaar dat ze een kookblog is begonnen met lekkere zoutarme/zoutloze recepten.

Zelf gebruik ik bij het koken toch wel regelmatig mijn zoutmolentje, dus het was voor mij zeker iets nieuws om te proberen. Op Aranka’s blog kwam ik erg veel recepten tegen die me lekker leken, dus het was even zoeken. Uiteindelijk is het de Hongaarse champignonsoep geworden! Soep krijg ik eigenlijk nooit genoeg van en deze variant leek me heerlijk.

Het koken was even wennen, maar ik heb de zoutmolen ver weg laten staan. Voor de bouillon heb ik natriumarme bouillonblokjes gebruikt. Deze bevatten aanzienlijk minder zout dan de ‘normale’ blokjes. Bij de eerste keer proeven kon ik goed merken dat ik geen zout had gebruikt, maar toen ik lekker veel peper en wat cayennepeper had toegevoegd was dit geen probleem meer.

We hebben echt genoten van de soep en hij gaat hier zeker nog een keer op tafel komen!

Cécile van De smaak van Cécile kookte van mijn blog. Kijk snel om te zien wat ze gemaakt heeft.

Ingrediënten voor 2 personen

 • 20 g ongezouten roomboter
 • 1 ui
 • 500 gram champignons
 • 2 el gehakte verse dille
 • 2 tl paprikapoeder, mild
 • ½ tl gerookt paprikapoeder
 • 1 citroen
 • 250 ml natriumarme bouillon
 • 120 gram halfvolle melk (½ cup) , op kamertemperatuur
 • 120 gram kookroom (½ cup)
 • 1 el maïzena
 • 2 el water
 • Zwarte peper naar smaak
 • Snufje cayennepeper
 • Verse dille als garnering

Bereiding

Snipper de ui fijn, maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes. Smelt de boter op middenhoog vuur en voeg de ui toe. Bak rustig 2-3 minuten. Voeg vervolgens de champignons toe met beide paprikapoeders en de fijngehakte dille. Voeg een eetlepel water toe, roer goed door en dek af met een deksel. Laat onder af en toe roeren 10 minuten stoven.

Voeg na deze 10 minuten de bouillon toe en het sap van de citroen. Roer goed door en kook nog eens, met de deksel op de pan, 10 minuten zachtjes door.

Draai het vuur nu laag en voeg de melk toe. Roer dit goed door en voeg dan de room toe. Maak van de maïzena met 2 eetlepels water een papje en roer dit door de soep. Laat dit nog 4-5 minuten doorwarmen zonder de soep te koken. Roer geregeld.

Proef en voeg naar smaak zwarte peper, cayennepeper en citroensap toe. Serveer met een beetje room en verse dille.

imagrs

1 Comments

Aranka

augustus 26 2013 Beantwoorden

Fijn dat het smaakte! Het inderdaad even wennen in het begin maar je kan zoveel smaak krijgen door specerijen en kruiden dat het al snel niet meer enorm opvalt dat je geen zout gebruikt.

Leave a Comment

Current month ye@r day *