Blog
IMG_1191
21

jun13

Macedonië
image_pdfimage_print

Van maandag 3 tot maandag 10 juni ben ik samen met Hein op vakantie geweest naar Macedonië. We waren nog nooit eerder in Macedonië geweest, maar wat is het een mooi land! Ons hotel lag aan het meer van Ohrid op zo’n 4 kilometer van de stad Ohrid zelf. Deze stad is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft prachtige bezienswaardigheden, waaronder 365 kerken. In Macedonië is ongeveer 2/3 van de inwoners Orthodox christelijk en 1/3 Moslim, waardoor er naast de kerken ook over moskeeën te zien zijn. Het landschap is bergachtig en ontzettend groen. Vanuit ons hotel keken we op het meer met daarachter de bergen en in deze tijd van het jaar zelfs nog de besneeuwde toppen.

De eerste twee dagen hebben we wat minder warm weer gehad, aangezien ze in Macedonië eigenlijk net zo’n slechte periode hadden als hier in Nederland. De dagen erna werd het echter heerlijk weer en we hebben veel zon gezien.

We zijn de week begonnen met een stadswandeling door Ohrid. Hier zouden we eigenlijk ook naar het fort gaan dat op het hoogste punt van de stad staat, maar dit ging door de tijd niet meer door. Dit hebben we later in de week zelf nog een keer gedaan. Het fort stelt van binnen niet veel voor, maar het uitzicht was echt prachtig en zeker de moeite waard. Hiernaast zijn we met nog twee excursies mee geweest. De eerste was een excursie naar Bitola: de tweede grootste stad van Macedonië. Hierbij hebben we de stad bezocht en met een busje hoog door de bergen gereden. Hierbij konden we ook het meer Prespa zien. Tussen meer Prespa en het meer van Ohrid ligt de berg Galicica met zijn nationaal park. De tweede excursie was een boottocht naar St. Naum. We vaarden met de boot langs de kustlijn in anderhalf uur naar het klooster van St. Naum. Hier bezochten we het klooster en ook gingen we met een roeiboot de bronnen van de rivier de zwarte drim bekijken, die uitmondt in het meer van Ohrid. Hierbij zag je het water op de bodem van de rivier uit de berg borrelen.

Naast dat we al deze prachtige dingen hebben bekeken, hebben we ook heerlijk gerelaxt, in de zon gelegen en natuurlijk gegeten! Het eten en drinken was hier erg goedkoop en voor maximaal 20 euro konden wij met zijn tweeën een drie gangen diner eten met een wijntje en een biertje erbij. Dit was natuurlijk geweldig en het eten was daarbij ook erg lekker. Ik zal jullie een aantal foto’s laten zien van de gerechten die wij hebben gegeten.

We vonden het leuk om Macedonische gerechten uit te proberen en de eerste avond hebben we dan ook in een traditioneel restaurant gegeten. Mijn voorgerecht was taratur; een gerecht van dikke yoghurt met komkommer, dille, knoflook en gemalen walnoten. Het lijkt dus eigenlijk op een soort tzatziki en soms wordt dit ook geserveerd als koude soep met ijsblokjes. Hein had feta uit de oven met kruiden en tomaat. Bij alle gerechten komt er een schaal met lekker brood op tafel.

Ons hoofdgerecht die avond was voor mij een stoofschotel met varkensvlees en voor Hein een schotel met kip. Hierbij werd gebruik gemaakt van allerlei kruiden, groenten en kaas. Veel gerechten bevatten de typische licht groene paprika’s die je vaak in deze landen ziet. Het toetje was baklava waar wij allebei al groot fan van waren.

Overal waar je eet krijg je enorm grote porties eten voor weinig geld. De hoofdgerechten bevatten vaak gegrild vlees of het zijn stoofpotjes. Ook krijg je bij alle gerechten groente en vaak ook friet. Als voorgerecht wordt vaak salade genomen. Één van de lekkerste salades vond ik de shopska salade: een salade van komkommer, tomaat, geraspte feta, olijf en soms ui. De desserts zijn meestal cakejes doordrenkt met siroop, zoals tulumba en baklava. Vaak kregen we de desserts zelfs nog van het huis!

Wij zijn maar weinig restaurants tegengekomen waar je even een broodje kon eten. Voor de lunch aten we dan bijvoorbeeld ook frietjes met gegrild vlees voor maar 3 euro. In het centrum van Ohrid hebben we een keer geluncht bij een traditioneel Turks restaurant. Hier konden we dan ook geen alcoholische drankjes bestellen. We hebben hier heerlijke pide gegeten met gehakt, kaas en groenten.

Één avond hebben we iets minder goed gegeten. Op aanraden van de reisleiding gingen wij eten bij een restaurant tegenover de kerk St. Sofia. Vooral onze hoofdgerechten vonden we niet lekker smaken. Het eten van Hein smaakte bitter en uiteindelijk was het in verhouding ook nog het duurste restaurant. De rest van de week hebben we heerlijk gegeten, dus dit vergaten we snel weer.

De vakantie was echt geweldig en ik zou iedereen aanraden om naar Macedonië op vakantie te gaan, voor de lage prijzen, het lekkere eten, maar vooral voor het prachtige landschap!

imagrs

No comments so far!

Leave a Comment

Current month ye@r day *