Blog
Boeuf bourguignon2
14

jun13

Boeuf Bourguignon
image_pdfimage_print

Boeuf bourguinon stond al een lange tijd op mijn lijstje met te maken gerechten. Ik heb het ooit een keer in Frankrijk gegeten, maar heb hierna nooit geprobeerd om het zelf te maken. Boeuf bourguignon is een Frans gerecht en typisch voor het Bourgogne gebied. Vaak wordt er dan ook gebruik gemaakt van een rode wijn uit deze streek, maar het belangrijkste is dat je een lekkere rode wijn gebruikt die je ook zo zou drinken.

Tijdens het maken van dit gerecht is de heerlijke geur al door het hele huis te ruiken. We hadden dus al enorm veel zin om eraan te beginnen. Ik heb er aardappelpartjes uit de oven bij gemaakt door aardappels op de bakplaat te leggen met een beetje peper, zout en olie en deze 25 minuten op 180°C te bakken.

De boeuf bourguignon was echt ontzettend lekker! Ik zou dit zeker vaker maken en ik raad je aan om het absoluut eens uit te proberen. Ik hoor graag hoe je het vond!

Ingrediënten voor 4 personen

 • 600-700 gr riblappen
 • 150 gr spekjes
 • 4 tenen knoflook
 • 2 stengels bleekselderij
 • 250 gr wortel
 • 3 laurierblaadjes
 • 500 ml rode wijn
 • 2 uien
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 250 ml runderbouillon
 • 2 takjes tijm
 • 50 gr zilveruitjes
 • 1 el bloem
 • 250 gr champignons
 • Klontje boter

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes van 2 cm en kruid met peper en zout. Snijd de bleekselderij in plakjes en de wortel in blokjes. Snipper de uien en hak de knoflook fijn.

Verwarm de stoofpan en bak hierin de spekjes. Schep de spekjes eruit, voeg eventueel wat olie toe en bak nu het vlees rondom bruin. Schep ook het vlees uit de pan. Doe nu alle groenten in de pan en bak het geheel 5 minuten tot het wat zachter is. Voeg de knoflook toe en bak nog even mee. Voeg vervolgens de tomatenpuree en de bloem toe. Bak dit 2 minuten mee en voeg daarna de rode wijn en de bouillon toe. Doe de tijm, laurier en afgespoelde zilveruitjes erbij. Voeg als laatst nog de spekjes en het vlees toe.

Laat het geheel op een heel laag vuurtje 3 uur sudderen en roer het af en toe door. Langer stoven mag natuurlijk ook. Snijd op het eind van de stooftijd de champignons in plakjes. Verhit een koekenpan en bak in de boter de champignons bruin. Voeg de champignons op het eind toe aan de boeuf bourguignon. Proef goed en voeg eventueel nog wat zout of peper toe.

Serveer met aardappeltjes uit de oven, aardappelpuree of stokbrood.

imagrs

No comments so far!

Leave a Comment

Current month ye@r day *