Blog
Flammkuchen2
27

mei13

Flammkuchen
image_pdfimage_print

Flammkuchen wordt ook wel tarte flambée genoemd en het lijkt wat op een pizza of uienbrood. Flammkuchen heeft een bodem van brooddeeg en wordt oorspronkelijk belegd met crème fraîche, uien en spekjes. Tot in de jaren 60 werd dit gerecht vooral door de arme mensen op het platte land bereid. Het was toen vooral een manier om de hitte van de houtgestookte oven te testen. Hieraan heeft de flammkuchen zijn naam te danken.

Dit recept komt uit het Koffietijd Kookboek. Het recept is zeker niet moeilijk te maken en daarnaast erg goedkoop. Er zijn vele variaties mogelijk met dit recept, maar ik zou wel beginnen met crème fraîche, omdat het anders wel erg veel op een pizza gaat lijken. Je kunt de flammkuchen eten als hoofdmaaltijd met bijvoorbeeld een salade of gewoon lekker als snack. Hoe dan ook zul je er erg van genieten!

Ingrediënten

 • 400 gr bloem
 • 1 zakje gedroogde gist
 • 1 snufje zout
 • 1 tl suiker
 • 225 ml lauwwarm water
 • 1 el olijfolie
 • 150 gr mager gerookt spek, in reepjes
 • 125 ml crème fraîche
 • 2 uien
 • Nootmuskaat
 • Zwarte peper
 • Evt. 50 gr geraspte kaas

Bereiding

Zeef de bloem en meng het met de gist en de suiker. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin het water en de olijfolie. Voeg ook een beetje zout toe. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Vet de kom een beetje in met olie en leg hierin het deeg. Laat het, afgedekt met een vochtige doek, op een warme plek een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand (230-250°C). Snijd de uien in ringen. Rol het deeg uit tot een grote rechthoekige lap van 50 bij 30, of twee kleinere rechthoeken. Prik er met een vork gaatjes in. Leg het op bakpapier en bestrijk het met een laag crème fraîche. Verdeel de uien en het spek erover en eventueel een beetje kaas. Bestrooi met peper en nootmuskaat.

Leg de flammkuchen op de voorverwarmde bakplaat en bak in 15 tot 20 minuten gaar.

imagrs

No comments so far!

Leave a Comment

Current month ye@r day *