Blog
Asperges met groene kruiden en ei
24

apr13

Asperges met groene kruiden en ei
image_pdfimage_print

Het aspergeseizoen is weer begonnen, dus ook hier staan ze op het menu. Het asperge seizoen is kort en loopt officieel van de tweede donderdag in april tot 24 juni. De witte asperges zijn onder de grond gegroeid en hebben daarom de witte kleur behouden. De groene asperges hebben wel zon gezien.

Het is belangrijk om vooral de witte asperges goed te schillen. Anders zijn ze erg draderig en dit is niet lekker. Het makkelijkst vind ik om ze op een omgekeerde pan op het aanrecht te leggen en ze dan met een dunschiller te schillen.

Dit gerecht komt uit het boek: ‘Koken het standaardwerk’, waaraan ik wat kleine aanpassingen heb gemaakt. De smaak van het groene kruiden mengsel met de dressing smaakt super goed en zelfs mijn vriend, die niet van asperges houdt, vond dit lekker. Ik heb het geserveerd met een lekker mals varkenshaasje, maar eigenlijk kan het met allerlei soorten vlees of houd het vegetarisch.

Ingrediënten voor 2 personen

 • 200 g witte asperges
 • 200 g groene asperges
 • 1 sjalot
 • 2 takjes munt
 • ½ bosje peterselie
 • ½ bosje dragon
 • ½ bosje bieslook
 • 2 eieren
 • 2 el yoghurtmayonaise
 • 300-350 g varkenshaas
 • 2 tl mosterd
 • Voor de dressing:
 • 1 teen knoflook
 • 1 tl mosterd
 • 3 el witte wijnazijn
 • 6 el olijfolie (extra vierge)
 • 1 tl suiker
 • Zout
 • Witte peper

Bereiding

Bestrooi de varkenshaasjes met peper en zout en met 2 tl mosterd. Snijd 2-3 cm van de onderkant van de asperges. Schil de asperges vanaf net onder de kop met een dunschiller helemaal rond. Pel en snipper de sjalot en hak de kruiden fijn.

Maak de dressing door de kom in te wrijven met de teen knoflook. Doe hierin vervolgens de mosterd, peper, zout en suiker. Meng de witte wijnazijn erdoor en roer tot alles is opgelost. Voeg vervolgens als roerend de olijfolie toe tot het een crèmeachtige substantie vormt.

Kook de witte asperges 10 minuten in water met zout en kook de groene asperges in 7 minuten gaar. Laat ze na het koken kort schrikken in koud water, maar haal ze hier gelijk weer uit. Het is belangrijk dat de dressing over de warme asperges gaat, zodat het goed kan intrekken.

Bak ondertussen in 2-3 minuten de varkenshaasjes aan in een hete pan met olie. Leg ze in een ovenschaal en bak ze 15 minuten op 180°C.

Leg de asperges plat in een schaal en strooi de sjalot en kruiden erover. Giet er vervolgens de dressing overheen. Dek af met aluminiumfolie en laat zo 10 minuten staan. Meng de mayonaise met 3 eetlepels van het kookvocht van de asperges en wat witte peper.

Pocheer de eieren in water met azijn of kook de eieren. Verdeel de asperges over de borden, besprenkel ze met de kruidenmarinade en de aangemaakte mayonaise, leg er een eitje bij en de in plakjes gesneden varkenshaas.

imagrs

2 Comments

Eugenie

april 30 2013 Beantwoorden

Heerlijk gegeten op Koningsdag! Bedankt voor het recept, ook namens Gert-Jan,
Liefs uit Almelo (moeder van Alex R.)

  Lindsay

  april 30 2013 Beantwoorden

  Wat leuk dat je het hebt gemaakt! Ik ben blij dat jullie lekker hebben gegeten:)!

Leave a Comment

Current month ye@r day *