Blog
Zandkoekjes met amandelmeel
10

apr13

Zandkoekjes met amandelmeel
image_pdfimage_print

Ik wilde al een tijdje een keer met amandelmeel bakken. Dit recept is eigenlijk het basisrecept voor zandkoekjes, waarbij ik de helft van de bloem heb vervangen door amandelmeel.

Amandelmeel is in feite niets anders dan gemalen amandelen. Het is zeer rijk aan vitaminen en mineralen en het bevat een stuk minder koolhydraten dan tarwebloem. Amandelmeel is daarnaast ook een bron van goede vetten.

Het resultaat was erg geslaagd! De koekjes waren lekker bros en hadden een iets notige smaak. Ik heb aan de helft van de koekjes nog een paar theelepels kaneelpoeder toegevoegd, wat een erg lekkere smaak geeft. Ik heb nu natuurlijk maar de helft van de bloem vervangen door amandelmeel, maar ik ga het zeker nog eens uitproberen met alleen maar amandelmeel.

Ingrediënten

 • 1 ei
 • 100 gr bloem
 • 100 gr amandelmeel
 • 100 gr fijne kristalsuiker
 • 150 gr boter

Bereiding

Splits het ei; alleen de eidooier wordt gebruikt. Doe alle ingrediënten in een kom. Meng alles met een mixer of keukenmachine tot kruimels, of begin gewoon met de hand alle ingrediënten door elkaar te kneden. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Maak een bal van het deeg, verpak het in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180°C en haal het deeg uit de koelkast. Vorm koekjes van het deeg door het uit te rollen en uit te steken, of door bolletjes van het deeg te vormen en deze plat te drukken tot ronde koekjes. Herhaal dit tot al het deeg gebruikt is. Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 17-20 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Meng voor kaneelkoekjes een paar theelepels kaneelpoeder door het deeg voor het in de koelkast gaat. Natuurlijk zijn er nog meer variaties mogelijk met bijvoorbeeld stukjes chocolade of gedroogd fruit.

imagrs

9 Comments

ch.

april 29 2013 Beantwoorden

Heb je ondertussen het recept met enkel amandelmeel geprobeert?
Zou ik de suiker ook kunnen vervangen door stevia?

  Lindsay

  april 29 2013 Beantwoorden

  Dat heb ik nog niet gedaan. Volgens mij kan je de suiker wel vervangen voor stevia. Natuurlijk wel voorzichtig zijn met de stevia, want het is erg zoet. Ik vind het wel een goed idee, dus binnenkort ga ik het allebei uitproberen! Ik laat het je weten:)

  Lindsay

  mei 16 2013 Beantwoorden

  Ik heb de koekjes inmiddels uitgeprobeerd met alleen amandelmeel en ook met stevia. Ik heb een deel gemaakt met suiker en een deel met stevia. Hoewel ik toch weinig stevia had gebruikt, werden de koekjes wel bitter. Dit was niet echt lekker, dus zal ik het ook niet weer doen. De koekjes met suiker en alleen amandelmeel waren wel erg geslaagd! Ze waren bros en hadden een lekkere smaak.

Steffie

mei 20 2013 Beantwoorden

Ik maak ze met amandelmeel. De bloem vervang ik door kastagnemeel (lijkt op bloem qua substantie). En ipv suiker doe ik er honing doorheen. MJAMMIE

ch.

juni 14 2013 Beantwoorden

Dat is goed om te lezen!
Geen stevia dus,haha.
Dank je!

JTD

augustus 19 2014 Beantwoorden

Wij hebben het deeg nu in de koelkast staan, en gezoet met 50 gram Kokosbloesemsiroop en 50 gram honing. Kokosbloesemsiroop heeft een bijzonder lage glycemische index.
De bloem heb ik vervangen door Speltbloem (oer graan). Ben benieuwd!
Stevia, is vaak bitter van nasmaak in gerechten.

Sanne

februari 12 2015 Beantwoorden

Al een aantal keer je recept gemaakt.

Zonder ei of alleen met ei bovenop, want de kinderen proeven nog wel eens.
En met volkoren meel ipv bloem.

Erg lekker. Nu gaan ze met gember+kaneel in de oven….

  Lindsay

  februari 18 2015 Beantwoorden

  Leuk om te horen Sanne! Gember kaneel klinkt ook erg lekker

Melissa

maart 21 2015 Beantwoorden

Zou graag de boter deels, of volledig vervangen door kokosvet, wat denk je qua hoeveelheid ?

Leave a Comment

Current month ye@r day *