Blog
Aardappeltorentje met kip en doperwt
10

mrt13

Aardappel’torentjes’ met gegrilde kipfilet en doperwtjespuree
image_pdfimage_print

Het recept voor de aardappel‘torentjes’ vond ik een tijd geleden op de super leuke site Culy.nl. De torentjes worden in dat recept gemaakt in een muffin bakvorm en zijn redelijk klein. Ik maak ze in wat bredere crème brûlée schaaltjes, zodat één torentje per persoon genoeg is. De lekkere zoete uitjes en de kaas maken dit echt een heerlijk gerechtje.

Voor de gegrilde kipfilet maak ik eerst de kipfilet wat platter, zodat het vlees gelijkmatig gaart en daardoor ook lekker mals blijft. Het plat maken gaat het best tussen twee vellen plastic folie met een vleeshamer of deegroller. Mocht je beide niet hebben, dan werkt een paar klappen met een koekenpan ook prima. Zelf heb ik een contactgrill waartussen ik het vlees kan grillen, maar een grillpan kan natuurlijk ook. Afhankelijk van hoe dik je de kipfilet gemaakt hebt, verschilt de garingstijd een beetje. Het belangrijkste is dat de kipfilet net gaar is, zodat het niet te droog wordt.

Ingrediënten

 • 300 g aardappels
 • 2 uien
 • 3 el crème fraîche
 • 100 g geraspte kaas
 • 2 takjes tijm
 • 2 kipfilets
 • 2 takjes rozemarijn
 • 200-250 g diepvries doperwtjes
 • 1 sjalotje
 • 2 tenen knoflook
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • Extra nodig:
 • Soufflé schaaltjes/crème brûlée schaaltjes of een muffin bakvorm
 • Staafmixer

Bereiding

Hak de rozemarijn en de knoflook fijn. Leg de kipfilets tussen twee vellen plastic folie en maak ze platter met een deegroller of vleeshamer. Zorg dat de kipfilets overal ongeveer even dik zijn. Leg ze in een schaal, voeg de rozemarijn en knoflook toe en meng met een paar eetlepels olie, peper en zout. Laat de kip een half uur (of langer) marineren.

Verwarm de oven voor op 200°C. Snipper de uien en verhit wat boter of olie in de pan. Fruit de uien met wat zout 5 minuten tot ze zacht zijn. Was de aardappelen en snijdt ze in hele dunne plakjes. Vet de schaaltjes in met een beetje olie en leg een laagje aardappel onderin. Leg hierop een laagje uien en vervolgens weer een laagje aardappel. Leg op dit laagje wat geraspte kaas en strooi er wat peper en zout over. Herhaal dit geheel nog een keer. Eindig met een laagje aardappel en doe hierop een eetlepel crème fraîche. Bestrooi als laatst met tijm en doe de bakjes 35 minuten in de oven.

Verhit wat boter in een steelpan en doe er de grof gesneden sjalot en knoflook bij. Fruit dit ongeveer 2 minuten. Voeg dan de doperwtjes erbij en stoof deze in 6-7 minuten gaar. Blijf regelmatig omscheppen. Pureer de doperwtjes als ze gaar zijn met de staafmixer en voeg een eetlepel crème fraîche toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg een klein scheutje heet water toe als de puree erg dik is.

Zet een grillpan op het vuur op verhit de contactgrill voor het grillen van de kipfilet. Gril de kip 5 minuten tussen de contactgrill of 4 minuten (afhankelijk van de dikte) per kant in de grillpan.

 

imagrs

No comments so far!

Leave a Comment

Current month ye@r day *