Blog
Kipburger
01

mrt13

Kipburger met friet van zoete aardappel
image_pdfimage_print

Deze keer een variant op hamburger met frietjes. Een tijdje terug zag ik een lekker recept voor kipburgers op de website van Delicious. Ik had nog nooit iets gedaan met kipgehakt, dus leek het mij wel leuk om dit eens te gebruiken. Ik heb het recept iets aangepast en serveer de burger met frieten van zoete aardappel.

Zoete aardappel heb ik anderhalf jaar geleden voor het eerst gegeten. Sindsdien eet ik het regelmatig en ook mijn vriend is groot fan. Zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en wordt veel gebruikt in de Zuid-Amerikaanse keuken. Ook in Amerika staat er standaard zoete aardappelpuree op het menu. Zelf vind ik ze het lekkerst gepoft uit de oven met feta en rode peper of zoals in dit recept in frieten gesneden uit de oven.

Voor de broodjes heb ik tijgerbollen gebruikt, maar andere lekkere broodjes kunnen natuurlijk ook. Verder heb ik zelf de mayonaise gemaakt en hieraan wat extra mosterd toegevoegd. De kipburgers waren erg sappig en ontzettend lekker. Dit gerecht gaan wij zeker vaker eten!

Ingrediënten

 • 2 grote zoete aardappels
 • 250 gr kipgehakt
 • 2 broodjes (tijgerbollen, Italiaanse bollen)
 • Sla
 • 1 tomaat
 • ½ avocado
 • ½ rode ui
 • 4 plakjes bacon
 • 2 plakjes cheddar
 • (mosterd)mayonaise
 • 2 augurkjes
 • 1 tl Salie
 • 1 klein teentje knoflook
 • 1 eidooier
 • 1 beschuit

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de zoete aardappels en snijdt ze in de vorm van frietjes. Leg ze op de bakplaat en besprenkel met olie en bestrooi met zout en peper en eventueel chilipeper. Doe de frieten 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak de mayonaise volgens het recept voor ‘zelfgemaakte mayonaise’. Voeg hier nog een theelepel mosterd aan toe voor een lekkere mosterdmayonaise.

Meng het kipgehakt met de salie, het fijngehakte teentje knoflook, peper en zout. Doe er de eidooier en de verkruimelde beschuit bij en maak er twee grote burgers van.

Bak in een droge koekenpan de plakjes bacon krokant. Haal ze eruit en laat uitlekken op keukenpapier. Bak in dezelfde pan de kipburgers in wat olie en boter om en om afhankelijk van de dikte in 5-10 minuten gaar en bruin. Leg er als de burgers bijna gaar zijn een plakje cheddar op zodat deze smelt.

Snijdt ondertussen de tomaat, avocado, augurk en rode ui in plakjes. Snijdt de broodjes open en besmeer de onderste helft met mayonaise. Beleg met sla en tomaat. Leg dan de kipburger erop en vervolgens de rode ui, bacon, augurk, avocado en naar smaak nog wat mayonaise.

Serveer met de zoete aardappel frieten. 

imagrs

2 Comments

Piet

maart 26 2013 Beantwoorden

Dat ziet er lekker uit, we gaan het vanavond proberen!

  Lindsay

  maart 26 2013 Beantwoorden

  Dank je wel Piet, ik ben benieuwd of het lekker was!

Leave a Comment

Current month ye@r day *