Blog
Thaise viskoekjes
28

jan14

Foodblogswap: Thot man Pla (Thaise viskoekjes)
image_pdfimage_print

Na een paar keer over te hebben geslagen, deed ik deze maand weer mee met de Foodblogswap. Deze keer mocht ik koken van het blog Culinessa.com. Dit is het Engelstalige blog van Vanessa. Ze komt uit Maarssen, is moeder en totaal ‘obsessed’ door lekker eten. Daarom deelt ze haar passie met iedereen via haar blog.

Haar recepten staan onderverdeeld in de verschillende keukens zoals de Vietnamese, Chinese en Fusion keuken. Ik koos uiteindelijk een gerecht uit de Thaise keuken. Het werden de Thaise viskoekjes: Thot man pla. Ik had dit nog nooit eerder gemaakt, dus het was een leuke uitdaging.

Eerst maar eens op zoek naar de Kaffir lime leaves. Deze limoenblaadjes, of djeroek poeroet, waren nog onbekend voor mij, maar ik vond ze al snel in de vriezer bij de toko. Een bakje vol heerlijk geurende blaadjes voor maar een euro. De blaadjes zijn trouwens lange tijd te bewaren in de vriezer. Je kunt ze er dan uithalen wanneer het nodig is en ze zijn in een minuut ontdooid.

De viskoekjes waren goed gelukt en we hebben er heerlijk van gegeten. Ik maakte er ook de komkommer relish bij en het was een goede combinatie. Zeker een aanrader!

Marijke kookte deze keer van mijn blog. Kijk snel op Marijke Kookt om te zien wat ze gemaakt heeft!

Ingrediënten

 • 2 el klein gesneden sperziebonen
 • 1½ el rode curry pasta
 • 1 ei
 • 300 gram witvis filet (bijvoorbeeld kabeljauw)
 • 5 kaffir limoenblaadjes
 • 2 el vissaus
 • 1 tl suiker
 • Voor de komkommer relish:
 • ¼ komkommer
 • 1 el gehakte pinda’s
 • Paar takjes koriander gehakt
 • 6-8 el Vietnamese chilisaus

Bereiding

Maak de komkommer relish door de komkommer te mengen met de chilisaus en een deel van de pinda’s. Maak af met de rest van de pinda’s en de koriander.

Spoel de visfilets af met koud water en snijd ik grove stukken. Doe de vis in de keukenmachine met de currypasta en het ei. Mix het goed en maak dan op smaak met de vissaus en suiker. Maal het even door tot het wat aan elkaar gaat hechten.

Doe het mengsel over in een mengkom en meng het met een spatel of je handen tot het een stevige, plakkerige bal vormt. Snijdt de limoenblaadjes heel fijn en meng het samen met de boontjes door de vispasta. Vorm met je handen tot kleine koekjes van 3 cm doorsnede.

Verhit voldoende plantaardige olie in een wok. Frituur de viskoekjes op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat je olie niet te heet is. De koekjes moeten in 30-40 seconden aan één zijde bruin zijn. Draai ze dan om en bak tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer gelijk met de komkommer relish.

Serveer als bijgerecht bij meerdere Thaise gerechten of als voorgerecht.

imagrs

2 Comments

Vanessa

januari 28 2014 Beantwoorden

Hi Lindsay…Wat onwijs leuk om te lezen dat je het lekker vond!! En is t n blijvertje?? Voor ons wel. Zo makkelijk en lekker. Heb er nu ook zin in. Gr Vanessa

  Lindsay

  januari 29 2014 Beantwoorden

  Hoi Vanessa! Ja het was echt lekker, ga het zeker nog eens maken :)

Leave a Comment

Current month ye@r day *