Blog
Meiraapjes2
27

feb13

Meirapen
image_pdfimage_print

Laatst liep ik over de markt en zag deze mooie knolletjes liggen. Ik had ze wel eens in recepten gezien, maar nog nooit geproefd. Nieuwsgierig ben ik vandaag naar de markt gegaan en heb een kilo gehaald. Een kilo is natuurlijk wat veel voor twee personen, maar de meirapen waren erg goedkoop; maar €1,50 per kilo! Kan ik binnenkort ook nog een ander recept uitproberen.

Meirapen, ook wel meiknollen of knolrapen genoemd, worden alleen in het voorjaar geteeld. Het is eigenlijk een vergeten groente, ze worden in Nederland vooral door de biologische landbouw geteeld. Ook voor de amateurtuinder schijnt het een prima groente om te kweken te zijn. De meirapen hebben een mooie lila-witte schil, maar zijn van binnen helemaal wit. Er zijn veel manieren om ze te bereiden: koken, roosteren, bakken, maar ook rauw zijn ze te eten in bijvoorbeeld een salade. Dit moest ik natuurlijk ook even proberen en de smaak lijkt wat op een mildere variant van een radijsje. Zo schijnt het ook lekker te zijn op een broodje.

Na wat research naar bereidingswijzen heb ik besloten ze te bakken met wat roomboter en honing. Ik heb er een lekker scholfiletje bijgedaan en wat aardappelbolletjes. Voor mijn vriend en voor mij was het de eerste keer dat we ze hebben gegeten en het was geslaagd! Hier het recept:

Ingrediënten voor 2 personen

 • ±300 g meirapen
 • 1 el roomboter
 • 2-3 el honing
 • 2 scholfilets
 • 150 ml witte wijn
 • 125 ml crème fraîche
 • 1 sjalotje
 • 1 klein bosje verse dille
 • 1 el citroensap
 • Bloem
 • Peper
 • Zout

Bereiding

Voor de meirapen:
Schil de meirapen en snijd deze in parten. Breng water met zout aan de kook en kook de meirapen 3 minuten. Giet ze af en laat ze een beetje droog stomen. Doe de partjes in een koekenpan met wat roomboter en voeg een beetje zout toe. Schep ze om en voeg dan de honing toe. Laat de meirapen op middelhoog vuur nog een paar minuten karameliseren in de honing.

Voor de scholfilet:
Wentel de scholfilets door de bloem en schud ze goed af, zodat er een dun laagje bloem op zit. Bak de scholfilets in boter met wat olijfolie in 4 minuten lichtbruin.

Voor de saus:
Doe de wijn in de pan en voeg hieraan een beetje zout, peper en de grof gesneden sjalot toe. Laat tot ongeveer de helft inkoken en voeg dan de crème fraîche toe. Laat dit nog een paar minuten zachtjes koken en voeg op het eind het citroensap en de fijngehakte dille toe. Eventueel naar smaak nog peper en zout toevoegen.

Serveer de saus bij de vis. Lekker met aardappelbolletjes of -rozetjes.

imagrs

No comments so far!

Leave a Comment

Current month ye@r day *