Blog
Le moelleux2
04

nov13

Le Moelleux: smeuïg chocoladetaartje
image_pdfimage_print

Dit chocoladetaartje is echt één van de lekkerste chocoladetaartjes die ik ooit heb gegeten. De rijke chocoladesmaak, de smeuïge vulling en de krokante buitenkant; echt heerlijk! Naast dat het heerlijk is, is het ook nog super simpel te maken met weinig ingrediënten.

Aangezien ik het (helaas) moet doen met een combimagnetron, die niet alle oventemperaturen aan kan geven, moest ik de taart bakken op 180°C. In het originele recept wordt de taart gebakken op 170°C voor 30-35 minuten. Ik gebruikte een iets kleinere springvorm (20 cm) en een iets hogere temperatuur, waardoor de taart volgens mij precies goed werd.

Het is belangrijk om bij het kloppen van de eiwitten een vetvrije kom te gebruiken. Bestrijk de kom eventueel met een halve citroen. Zorg er ook voor dat er geen spoortje eigeel bij de eiwitten zit.

Neem als laatst echt gezouten boter, of ongezouten boter met wat zeezout. Dit haalt de chocoladesmaak omhoog. En dan heerlijk genieten met een stukje taart!

Ingrediënten

  • 200 g pure chocolade
  • 200 g gezouten roomboter
  • 4 eieren
  • 200 g witte basterdsuiker
  • Springvorm van 20-24 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de chocolade in stukken. Doe de chocolade met boter in een steelpannetje en laat samen op laag vuur smelten. Haal de pan van het vuur zodra het gesmolten is en laat afkoelen tot het lauw is.

Scheid de eieren. Voeg de suiker toe aan de dooiers en klop het tot een romig lichtgeel mengsel. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze stijf.

Schenk het chocolademengsel bij het eidooiermengsel en meng goed. Spatel eerst een deel van de eiwitten goed door het mengsel en voeg er vervolgens de rest van de eiwitten bij. Spatel het heel voorzichtig en rustig door het beslag om het zo luchtig mogelijk te houden.

Vet de taartvorm in en schenk het beslag er in. Bak de taart in 30-35 minuten gaar. Laat afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en serveer met crème fraîche of ongezoete slagroom.

Bron: Comfort Food door Janneke Vreugdenhil

imagrs

3 Comments

vicky

februari 16 2015 Beantwoorden

Hoi,

kan je het ook maken met gewone roomboter, dus geen gezouten boter? Zou dit veel verschil geven qua smaak?

grtn,

    Lindsay

    februari 18 2015 Beantwoorden

    Het kan ook zeker met gewone roomboter. Het zal wel een iets andere smaak geven. Het zout haalt de smaak van de chocolade namelijk heel lekker omhoog. Je kunt ook eventueel gewone roomboter gebruiken en een klein snufje zout toevoegen aan het beslag.

Sara

juli 29 2015 Beantwoorden

Hallo

Ziet er heel erg lekker uit maar bij mij rijst hij niet zo hoog, hij zakt volledig ineen.
Hoe krijg je hem zo mooi hoog en vol?

thanks

Leave a Comment

Current month ye@r day *