Blog
Pompoentaart1
23

okt13

Pompoentaart
image_pdfimage_print

31 oktober is het weer Halloween! Wat natuurlijk absoluut bij Halloween hoort zijn pompoenen. Geef je een Halloween feestje of lijkt het je leuk om eens wat leuks te bakken met pompoen? Dan heb ik hier een super recept voor je.
Dit recept is voor een heerlijke pompoentaart met een krokante deegbodem en een zachte karamelachtige vulling. Mijn huis rook heerlijk toen deze taart uit de oven kwam. Het recept lijkt misschien wat lang, maar er zit veel wachttijd tussen en het is zeker niet moeilijk.

Voor het blindbakken van de bodem gebruik ik altijd gedroogde bonen. Deze bewaar ik in een pot en gebruik ze iedere keer weer. Er zijn ook speciale blindbak bonen te koop, maar deze zijn een stuk duurder. Als je het bakpapier even verfrommeld en van weer uitvouwt kan je het makkelijker in de vorm drukken; het komt zo makkelijker in alle hoekjes en randjes.

Maak eens iets lekkers voor Halloween en probeer deze heerlijke pompoentaart! Eet smakelijk!

 Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 250 g bloem
  • 50 g poedersuiker
  • 125 ongezouten boter
  • 1 groot ei
  • Een scheutje melk
  • Voor de vulling:
  • 500 g pompoen
  • 500 ml melk
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren

Bereiding

Zeef de bloem en poedersuiker in een mengkom. Snijd de boter in blokjes en werk het met de hand door het droge mengsel. Het moet nu de consistentie van grof broodkruim krijgen. Doe er het ei en de melk bij en kneed het tot een gladde bal. Kneed niet te lang.
Druk de bal uit tot een platte schijf, wikkel het in keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Vet een taartvorm van ongeveer 25 cm in met olie of boter. Bestuif je aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Rol het deeg om de roller en rol het af boven de taartvorm. Druk het deeg goed in de rand. Snijd de overhangende randjes eraf en prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg er keukenfolie op en zet nog 30 minuten in de vriezer.

Schil de pompoen en snijd in blokjes van 2 cm. Halveer de vanillepeul en schraap het merg eruit. Doe de pompoen, melk, suiker, en het vanillestokje en –merg in een diepe pan en zet op middelhoog vuur. Blijf roeren en breng aan de kook. Laat 15 minuten zacht koken terwijl je regelmatig roert. Leg hierna de deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten zacht koken. Haal de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit en pureer het mengsel glad met de staafmixer. Laat afkoelen en leg de deksel op de pan.

Verwarm de oven voor op 180°C. Bak nu de deegbodem blind voor. Leg bakpapier in de vorm en vul de bodem met gedroogde bonen of blindbak bonen. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bonen en het bakpapier eruit en zet de vorm nog 15 minuten terug in de oven. Laat de bodem wat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 160°C. Kluts 2 eieren en voeg ze bij het pompoenmengsel. Meng alles eventueel nog even door met de staafmixer. Schenk het in de deegbodem en zet de taart nog 30 minuten in de oven. Het oppervlak moet gestold zijn.

Laat afkoelen en serveer met wat room of crème fraîche.

Bron: Jamie’s Reizen

imagrs

No comments so far!

Leave a Comment

Current month ye@r day *